elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Marinády


motiv marinády

Dodají uzenému masu, rybám i zelenině novou a zajímavou chuť a zkrátí čas potřebný k uzení. Maso bude navíc křehčí. Aby byly marinády účinné, necháme je působit nejméně dvě hodiny, nejlépe však 12 hodin. Pokud budeme marinovat větší kusy masa, necháme je v nálevu i více hodin. K výrobě marinád používáme vždy čerstvé potraviny a při přípravě nikdy nezapomene všechny přísady dobře promíchat. Marinádu si můžeme připravit i do zásoby. Uchováváme ji pak na chladném místě a v uzavřené sklenici. Již použitou marinádu ale neskladujeme, protože se k dalšímu použití nehodí. Před marinováním odstraníme tučnější kousky masa. Maso a ostatní potraviny před marinováním otřeme papírovou utěrkou, aby se zbavily vlhkosti.

Následující marinády jsou pro 0,5-0,7 kg masa.

Jednoduchá marináda na ryby

Jednu polévkovou lžíci hnědého surového cukru nasypeme na každý plátek ryby - ideální jsou pstruh a losos. Marinujme alespoň dvě hodiny.

Citronová a bylinná marináda

Doporučeno na rybu, kuře, telecí a jehněčí maso.
Rozpis: 4 polévkové lžíce citrónové šťávy, 6 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce sušených smíchaných bylinek, 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petržele, 2 stroužky drceného česneku, 1/4 polévkové lžíce soli, 2 polévkové lžíce medu, čerstvě rozemletý černý pepř.

Marináda z červeného vína

Doporučeno pro hovězí, zvěřinu, jehněčí nebo vepřové maso.
Rozpis: 6 polévkových lžic červeného vína, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce čerstvé nasekané petržele, 1 polévková lžíce francouzské hořčice, sůl a čerstvě rozemletý černý pepř.

Orientální marináda

Doporučeno na ryby, vepřové, kachnu a kuře.
Rozpis: 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 stroužky drceného česneku, 1 polévková lžíce suchého sherry, 1 polévková lžíce medu, 4 polévkové lžíce sojové omáčky, 1 polévková lžíce bílého vinného octa, 1 kousek čerstvého nastrouhaného kořenu zázvoru, sůl a čerstvě rozemletý černý pepř.

Limetková a citronová marináda (asi 2 šálky)

Doporučeno na ryby a kuře.
Rozpis: Šťáva ze 2 limetek, šťáva ze 2 citronů, 4 stroužky drceného česneku, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 1/2 šálku nasekaných listů bazalky, 1/2 šálku nasekaných listů máty nebo meduňky lékařské, sůl a čerstvě rozemletý černý pepř. Postup: Citrusové šťávy a olivový olej nalijeme do středně velké mísy a šleháme, dokud se nesmísí. Přidáme zbytek přísad a dáme do lednice odležet.

Jogurtová marináda

Doporučeno na kuře nebo jehněčí.
Rozpis: 2 stroužky drceného česneku, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 150 g bílého jogurtu, 1 polévková lžíce čerstvě nasekané máty nebo 1/2 polévkové lžíce sušené máty, sůl a čerstvě rozemletý černý pepř.

Kečupová marináda

Doporučeno na maso nebo drůbež.
Rozpis: 3 polévkové lžíce kečupu, 3 polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 1 polévková lžíce Worcesterské omáčky, 3 polévkové lžíce bílého vinného octa, 3 polévkové lžíce sojové omáčky, 2 stroužky drceného česneku, sůl a čerstvě rozemletý černý pepř.