elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Směsi na potírání


motiv směsi

Jsou to směsi ze sušených bylinek a koření, které před použitím smícháme s několika lžícemi olivového oleje. Maso, ryby, drůbež a další potraviny před uzením důkladně potřeme a necháme je chvíli odležet. Potírání můžeme pro zvýraznění chuti zopakovat i během uzení. Směsi masům podle použitých přísad dodají jemnou delikátní chuť a vůni, nebo naopak ostřejší pikantně kořeněnou chuť. Směsi ze sušených bylin a koření uchováváme ve vzduchotěsných nádobách, kde vydrží i několik měsíců. Bylinky si můžeme sami usušit a směsi připravit podle vlastní chuti. Pokud směs namíchanou s olejem nespotřebujeme, v uzavřené sklenici na chladném místě vydrží řadu dní. Recepty směsí na potírání jsou z novozélandské kuchyně. Většinu koření a bylinek, které se v nich používají, ale můžeme koupit i u nás v běžných obchodech.

Míchaná bylinná směs (asi 1/3 šálku)

Doporučeno na ryby nebo hovězí maso.
Rozpis: 2 polévkové lžíce sladké papriky, 1 polévková lžíce mořské soli, 1 polévková lžíce sušené rozmělněné petrželové natě, 1 polévková lžíce drceného estragonu, 1 polévková lžíce česnekového prášku, 1 polévková lžíce citronového pepře, 1 polévková lžíce sušeného drceného tymiánu, 1/2 polévkové lžíce kajenského pepře (papriky), olivový olej podle potřeby.

Neslaná bylinná směs (asi 1 šálek)

Doporučeno na ryby, kuře, hovězí a vepřové maso.
Rozpis: 1/3 šálku jemně sekané nebo rozmixované cibule, 2 polévkové lžíce sušeného estragonu, 1 polévková lžíce citronového pepře, 1 polévková lžíce sušeného česneku, 1/3 šálku kopru, 2 polévkové lžíce sušeného oregana (dobromysle), 1 polévková lžíce drceného pepře, olivový olej podle potřeby.

Asijská směs (1/3 šálku)

Doporučeno na ryby, hovězí, vepřové a drůbeží maso.
Rozpis: 1 a 1/2 polévkové lžíce drceného kmínu, 2 polévkové lžíce sladké papriky, 2 polévkové lžíce drceného pepře, 1 polévková lžíce mletého zázvoru, 1/2 polévkové lžíce mletého nového koření, 1 a 1/2 polévkové lžíce mletého koriandru, 1 a 1/2 polévkové lžíce drceného hořčičného semínka, 1 polévková lžíce drcené nati celeru, 1/2 polévkové lžíce mletého hřebíčku, 1/2 polévkové lžíce mleté skořice, olivový olej podle potřeby.

Pikantní směs (asi 1 šálek)

Doporučeno na ryby, kuře a hovězí maso.
Rozpis: 1/4 šálku mletého kmínu, 1 polévková lžíce mleté skořice, 2 polévkové lžíce hnědého surového cukru, 1 polévková lžíce drceného čtyřbarevného pepře, 1/4 šálku mletého koriandru, 1/4 šálku práškového chilli, 1 polévková lžíce soli, 1/2 polévkové lžíce čerstvě mletého černého pepře, olivový olej podle potřeby.