elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Bezmasé uzené potraviny


motiv sýry

Sýry

Uzením získá sýr výraznější chuť a vůní. Použijeme větší kousky sýrů a před uzením je v mrazničce necháme asi dvacet minut chladnout, aby se pak při uzení neroztékaly. Na mřížku udírny položíme alobal, zapneme udírnu a necháme ji deset minut vyhřát. Na alobal položíme vychlazený sýr a udíme deset minut. Po ukončení uzení necháme udírnu ještě pět minut zavřenou. Uzený sýr je především vynikající pochoutkou k vínu.

Houby

Uzené žampiony používáme jako přílohu. Jejich hlavičky mírně posolíme, rozprostřeme na mřížku udírny a podle velikosti udíme asi 30 minut. Plněné uzené žampiony můžeme také podávat jako teplý předkrm. Větší hlavičky žampionů naplníme pikantní paštikou nebo oblíbenou pomazánkou a položíme na mřížku udírny. Udíme 30 minut a pak je ponecháme ještě pět minut v uzavřené udírně. Můžeme posypat sýrem a ještě krátce doudit.

Zelenina

Všechnu uzenou zeleninu po douzení ještě ponecháváme nejméně pět minut v uzavřené udírně.

Papriky a kapie

Z paprik musíme před uzením nejprve odstranit slupku, která je tvrdá. Papriky nasucho prudce opečeme na pánvi. Slupku sloupneme a odstraníme semena. Papriky vložíme na mřížku do udírny a udíme 20-25 minut a poté je ponecháme ještě pět minut v uzavřené udírně. Používáme je jako přílohu. Stejným způsobem můžeme vyudit cuketu a lilek. U obou odstraníme slupku a nakrájíme je na silnější plátky.

Rajčata

Rozkrojíme je na půlky, osolíme a opepříme, vložíme na mřížku slupkou dolu a udíme 20-25 minut.

Kukuřičné klasy

Menší kukuřičné klasy povaříme asi tři minuty ve vroucí vodě, položíme je na mřížku a udíme 20-25 minut.

Ořechy a mandle

Mandle, vlašské, burské a kešu ořechy získají uzením jemnou vůni z kouře dřevěných pilin a zcela novou chuť. Používáme je do salátů, do jídel asijské kuchyně, do omáček i do nádivek. Skvělé jsou k vínu a k pivu.
Na mřížku udírny položíme alobal a na něj rovnoměrně v jedné vrstvě nasypeme vyloupané ořechy nebo mandle. Udíme 20 minut a dalších pět minut ponecháme udírnu uzavřenou.

Slané ořechy a mandle

Ořechy nebo mandle necháme asi hodinu (podle toho, jak chceme aby byly slané) v 0,5 l vody, ve které jsme rozpustili asi půl šálku mořské soli. Poté je vyndáme na utěrku a necháme uschnout. Na mřížku udírny položíme alobal a na něj ořechy rovnoměrně v jedné vrstvě rozprostřeme. Udíme 20 minut a dalších pět minut ponecháme udírnu uzavřenou. Pokud chceme získat ještě pikantnější chuť, můžeme do slané vody přidat například Tabasco.

Uzená ořechová směs

50 g celých loupaných mandlí, 50 g nesolených loupaných arašídů, 50 g vyloupaných para ořechů, 50 g nesolených kešu ořechů, 1 polévková lžíce oleje, 20 g másla, 1/4 polévkové lžíce chili, sůl. Na mřížku udírny položíme alobal a něj rovnoměrně do jedné vrstvy ořechy rozdělíme. Udíme 20 minut a dalších pět minut ponecháme udírnu uzavřenou. Na velké pánvi rozehřejeme olej a máslo, přidáme směs ořechů a chili. Mícháme a jemně opékáme asi pět minut. Z pánve přendáme směs na savou papírovou utěrku, posypeme solí a necháme vychladnout.