http://www.bionaire.cz/shop
elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Uzené kuře


motiv drubeží maso

K uzení jsou nejvhodnější kuřecí prsíčka bez kůže, nebo vykostěná stehna. Krůty, kachny a ostatní drůbež doporučujeme vykostit, připravit na jednotlivé porce a pak teprve udit. Hotové maso se při krájení nedrobí a nerozpadá a je připravené přímo na talíř.

Orientální kuřecí prsíčka

Očištěná kuřecí prsa bez kůže osušíme papírovou utěrkou a naložíme do Orientální marinády. Marinujeme asi osm hodin (maso bude dobře proleželé a pikantní). Potom kuřecí prsa položíme na mřížku udírny a udíme asi 30-40 minut.
Příloha: Pečivo a čerstvý zeleninový salát.
Varianta: Hotová kuřecí prsíčka necháme vychladnout, nakrájíme je na nudličky a použijeme do salátu z těstovin. Výborné jsou také spolu se zeleninou jako náplň bagety.

Uzené kuřecí kostky na špízu

Očištěná kuřecí prsa bez kůže osušíme papírovou utěrkou a nakrájíme na stejně velké kostky (asi 2x2 cm). Kostky nejméně na 2 hodiny naložíme do Limetkové a citronové marinády. Potom kostky napícháme na bambusové špejle a položíme na mřížku udírny. Udíme asi 30-40 minut.
Příloha: Opečené brambory nebo pečivo a salát z čerstvé zeleniny.

Kuře s kari omáčkou (4 porce)

Čtyři kuřecí prsíčka bez kůže otřeme papírovou utěrkou, osolíme, položíme na mřížku udírny, necháme 30-40 minut udit a mezitím si připravíme omáčku. Ještě teplé uzené kuře do ní potom vložíme.
Rozpis na omáčku: 1 středně velká najemno nasekaná cibule, 1 polévková lžíce rajského protlaku nebo kečupu, 50 g nasekaných sušených meruněk, 150 g šlehačky, 2 polévkové lžíce oleje, 2 polévkové lžíce kari pasty, 1 dl červeného vína, 200 g majonézy, šťáva z 1/2 citronu, 1 bobkový list, sůl a mletý pepř na ochucení.
Postup: V pánvi na oleji osmažíme cibulku dozlatova, přidáme pastu kari, rajský protlak, víno, bobkový list, citronovou šťávu a nasekané meruňky. Přivedeme do varu a vaříme nezakryté 10 minut. Odstraníme bobkový list a všechno rozmixujme. Do chladné omáčky přidáme majonézu, šlehačku a dochutíme.
Příloha: Rýže nebo pečivo.