elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Vepřové maso


motiv vepřové maso

Na uzení použijeme již maso předuzené. V obchodě koupíme uzenou krkovičku, ramínko, kýtu nebo žebírka. Koupené uzené maso nemá zvláště výraznou chuť, protože se udí studeným kouřem průmyslovým způsobem. Díky domácímu douzení maso získá charakteristickou vůni i chuť. Před douzením můžeme maso ještě ochutit nebo marinovat a pak získáme jedinečnou lahůdku. Udit můžeme i syrové vepřové maso, ale pak je lepší použít vepřovou svíčkovou nebo kotletu.

Uzená vepřová žebírka

Vepřová uzená žebírka ze všech stran důkladně potřeme pikantní směsí, položíme je na mřížku udírny a udíme asi 40 minut. V polovině uzení žebírka znovu potřeme.
Směs na potírání: 5 stroužků rozdrceného česneku, 4 polévkových lžic oleje, 1/2 čajové lžičky pálivé papriky; trošku přisolíme.
Příloha: Čerstvý chléb.

Špízy z vepřové svíčkové s ořechovou omáčkou

Rozpis: 500 g vepřové svíčkové nakrájené na proužky asi 0,5 cm silné a 2 cm dlouhé.
Marináda: 1/2 polévkové lžíce drceného koriandru, 1/4 polévkové lžíce chilli, 1/4 polévkové lžíce drcené kurkumy, 3 polévkové lžíce kari, 1 polévková lžíce oleje, 1 polévková lžíce vody; dobře promícháme.
Ořechová omáčka: 50 g kokosového mléka, 125 g solených rozdrcených burských oříšků, 1 polévková lžíce práškového kari, 1/4 polévkové lžíce chilli (nebo podle chuti), 1/4 polévkové lžíce drcené kurkumy, 1 polévková lžíce citronové šťávy, 2 polévkové lžíce hnědého surového cukru, 1,5 dl vařící vody; kokosové mléko s vařící vodou smícháme a doplníme drcenými ořechy a ostatními přísadami; omáčku ohřejeme, ale nevaříme.
Postup: Maso vložíme do marinády a necháme naložené asi dvě hodiny. Pak napícháme kousky masa na bambusové špejle, položíme je na mřížku udírny a udíme 25-30 minut. Uzené špízy přelijeme omáčkou.
Příloha: Rýže nebo pečivo.