http://www.bionaire.cz/shop
elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie


Recepty pro elektrický tlakový hrnec


Rady pro vaření

Při vaření gulášů, perkeltů nebo podobných jídel používáme jen malé množství vody, protože téměř žádná neuniká a potraviny navíc pouštějí vlastní šťávu. Všechny suroviny mohou být zmražené, ale potom musíme přidávané koření po potravinách stejnoměrně rozložit. Zahušťování jídel. Připravenou jíšku rozředíme vodou a dolijeme do pokrmu po ukončení programu vaření. Hrnec krátce zapneme bez poklice a pokrm tak s jíškou dovaříme. Stejným způsobem zavařujeme těstoviny.

Co můžeme vařit a dusit?
Tradiční pokrmy, jako jsou polévky, guláše, ptáčky, roštěnky, svíčková, ale také rizoto,čočka, hrách, dušená zelenina,vejce natvrdo, kompoty, jídla z hub, brambory pro různé saláty, přílohy- brambory, zelí, rýže apod.

Recepty pro elektrický tlakový hrnec

Recepty, které uvádíme slouží především k tomu, abyste získali odpovídající praxi v používání Elektrického tlakového hrnce. Po vyzkoušení lehce připravíte všechna taková jídla, která lze v tomto hrnci vařit.
Recepty jsou vždy pro 4 osoby.

Přílohy

Rýže
Rozpis: 4 odměrky kvalitní nepředvařené rýže, 7 odměrek studené vody, 2 kávové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje.
Postup: Na dno nádoby nalijeme olej. Odměříme rýži, přebereme a propláchneme.Nasypeme do nádoby, přilijeme vodu a přidáme sůl. Vše důkladně promícháme dřevěnou vařečkou, aby se sůl rozpustila.Hrnec uzavřeme tlakovým víkem a nastavíme funkci RICE COOKING a spustíme vaření. Doba vaření rýže je přibližně 10 min. Ukončení programu hrnec signalizuje zvukově a přejde do programu udržovací teploty KEEP WARM. Na funkci KEEP WARM necháme rýži ještě asi 10-15 min. aby zrnka dobře nabobtnala.

Zelí (bílé nebo červené)
Rozpis
: 0,5 kg nakrájeného zelí, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 1 cibule nakrájená na kostičky, 1 kávová lžička soli, špetka kmínu, 1 polévková lžíce hladké mouky, 2 polévkové lžíce cukru, 1 polévková lžíce octa, 1/4 odměrky suchého červeného nebo bílého vína.
Postup: V misce smícháme zelí se solí a kmínem, cukrem, octem , vínem a hladkou moukou. Na dno tlakové nádoby dáme olej a nakrájenou cibulku. Cibulku osmažíme a to tak, že hrnec zapneme bez víka (odkrytý na program RICE COOKING. Za chvíli se nádoba ohřeje a cibulka se za stálého míchání dřevěnou vařečkou lehce osmaží. Přidáme zelí s přísadami, přilijeme 1/4 odměrky vína a vše důkladně promícháme. Nádobu zakryjme víkem, nastavíme program RICE COOKING a pustíme vaření. Po ukončení programu necháme zelí ještě v tlakovém hrnci dojít.

Slepičí polévka (pro 4 osoby)

Rozpis: 1/2 slepice rozporcované na 4 porce, 2 očištěné mrkve nakrájené na plátky, 1 očištěný kořen petržele nakrájený na plátky, 1/2 sáčku 450gramového balení mladého jarního hrášku, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 2 bobkové listy, špetka mletého bílého pepře, 1 kávová lžička vegety, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička čerstvé, nadrobno nasekané petrželové natě nebo stejné množství sušené petrželové natě a asi 10-15 dkg těstovin do polévky
Postup: Suroviny (mimo těstovin) vložíme do hrnce, zalijeme vodou na jeden prst pod horní rysku, důkladně promícháme, přiklopíme víkem a nastavíme CONGEE SOUP BONE. Poté, co bude hrnec signalizovat, že je polévka hotová, stiskneme START/CANCEL a zastavíme program, nebo necháme běžet KEEP WARM, vyčkáme asi 10 minut, aby hrnec vychladl, přes bezpečnostní ventil vypustíme páru a sundáme víko. Nyní znovu nastavíme CONGEE SOUP BONE a spustíme vaření. Když se polévka začne během několika okamžiků vařit, nasypeme do mí těstoviny nebo zavářku.

Segedínský guláš

Rozpis: 0,5 kg vepřové kýty nebo plecka (můžeme použít i hovězí maso vhodné na guláš) nakrájené na kostky, 1 kg sudového zakysaného zelí (důkladně vymačkáme šťávu), 2 cibule nasekané na drobné kostičky, 4 polévkové lžíce oleje (olivový a slunečnicový olej dohromady), 3 polévkové lžíce mleté červené sladké papriky, 1 malá kávová lžička mletého kmínu, 1 malá kávová lžička soli, 1/4 odměrky vody, 1 malé balení zakysané smetany
Postup: Na dno hrnce nalijeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a koření, na kostičky nakrájené maso a zakysané zelí, zalijeme 1/4 odměrky vody, důkladně promícháme vařečkou a nastavíme CONGEE SOUP BONE. K zelí můžeme přidat zakysanou smetanu ihned a smíchat ji s obsahem nádoby, nebo k pokrmu až těsně před podáváním.

Srnčí na šípkové omáčce

Rozpis: 0,5 kg srnčí kýty, 1 cibule, 4 lžíce oleje, šípková omáčka, koření na zvěřinu, sůl, pepř, 3 dl vody
Postup: Srnčí kýtu odblaníme, opláchneme a vysušíme. Nakrájíme na kostky. Do hrnce nalijeme olej, přidáme nakrájenou cibulku a kostky masa. Hrnec bez pokličky zapneme na program RICE COOKING a cibulku s masem krátce opečeme. Osolíme,opepříme, přidáme koření na zvěřinu, 4 lžíce šípkové omáčky a maso lehce zprášíme hladkou moukou.Přidáme vodu a vše promícháme. Hrnec uzavřeme a nastavíme program CHICKEN,DUCK,MEAT.

Krůtí ptáčky

Rozpis: 4 plátky z krůtích prsíček, 4 plátky anglické slaniny, 4 okurkové řezy, 4 plátky cibule, hořčice, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky,4 lžíce oleje,1 čajová lžička sladké papriky, 2,5 dl smetany,2 dl vody.
Postup: Krůtí plátky lehce naklepeme, posolíme a opepříme. Namažeme hořčicí a na každý plátek položíme slaninu,okurku a cibuli. Plátky zavineme a sepneme párátkem. Do hrnce nalijeme olej a bez poklice zapneme na program RICE COOKING. Ptáčky lehce opečeme. Přidáme vodu a hrnec uzavřeme poklicí. Nastavíme program CHICKEN,DUCK,MEAT. Po ukončení programu přidáme smetanu s rozmíchanou moukou a omáčku zahustíme.