elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Recepty z hovězího masa pro Pomalý hrnec

Můžete si stáhnout recepty, rady a návody na vaření v pomalém hrnci ve formátu pdf zde... .

Hovězí guláš

500 g hovězí kližky nebo libového předního masa
2 lžíce oleje
2 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky (můžeme nahradit čerstvou feferonkou)
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kostka hovězího bujónu
2dl vody
sůl, pepř, kmín

Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Nakrájené maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Osolíme, opepříme, přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín a olej. Důkladně promícháme. Ke směsi přidáme jemně nakrájenou cibuli, posypeme moukou, přidáme rozdrobenou kostku hovězího bujónu a 2dl vody. Ještě jednou důkladně promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni 5h.

Příloha: chléb, knedlík


Maďarský perkelt

500 g předního libového hovězího masa
1 lžíce oleje
2 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky nebo feferonky
2 čerstvé zelené papriky
4 rajčata
1 párek
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce kečupu
sůl, pepř, drcený kmín
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody

Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, drcený kmín, pepř, olej a 2 lžíce mouky. Směs důkladně promícháme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriky na nakrájené na nudličky, rajčata na osminky a párek na kolečka. Nakonec přilijeme 1dll vody, přidáme 3 lžíce kečupu a rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu. Opět všechno důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h nebo na II. stupni 5h.

Příloha: chléb


Valašský guláš

500 g předního libového hovězího masa
200 g kysaného zelí
2 cibule
100 g čerstvých žampionů
1 čajová lžička sladké papriky
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
4 stroužky česnek
kmín, sůl, pepř, 2 kuličky nového koření,1 bobkový list, špetka majoránky
1/2 kostky hovězího bujónu
3 lžíce kečupu
2dl vody

Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na hranolky asi 2x2x4 cm. Hranolky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme olej, papriku, zelí, žampiony pokrájené na plátky, jemně nakrájenou cibuli. Osolíme, přidáme všechno ostatní koření, rozmačkaný česnek, hladkou mouku a 1/2 kostky hovězího bujónu, který jemně rozdrobíme. Zalijeme 2dl vody a důkladně rozmícháme. Směs můžeme připravit den předem a nechat rozležet v ledničce. Keramickou nádobu pak musíme asi půl hodiny nechat při pokojové teplotě temperovat, aby se nedala do hrnce studená přímo z lednice. Směs můžeme připravit v porcelánové misce a druhý den před vařením přendat do keramické nádoby. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme při I. stupni asi 8h nebo při II. stupni 5h.

Příloha: chléb, chlupaté knedlíky


Bratislavský guláš

500 g zadního libového hovězího masa
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžičky cukru
2,5dl smetany ke šlehání
3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu
1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl
1/2 kostky hovězího bujónu

Postup:
Omyté, osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme očištěnou, na tenké nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a jemně nakrájenou cibuli. Směs osolíme, přidáme všechno koření, citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Do směsi přidáme zbytek přísad - hořčici, cukr, hladkou mouku, rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu a zalijeme smetanou ke šlehání. Vše ještě znovu dobře promícháme. Doporučujeme vždy alespoň dvakrát důkladně promíchat a to proto, že po celou dobu vaření směs nemícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 5h.

Příloha: těstoviny, knedlík


Roštěná na houbách

4 plátky zadního libového hovězího masa
100 g žampionů nakládaných nebo čerstvých, nebo sušené houby
1 cibule
2,5dl smetany ke šlehání
1/2 kostky hovězího bujónu
hladká mouka na obalení roštěnek
sůl, pepř

Postup:
Plátky hovězího masa opláchneme,osušíme, po obvodu na několika místech nakrojíme a z obou stran naklepeme. Osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Pokud budeme připravovat plátky dietně, tak je vložíme takto připravené do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme žampiony. Jestliže použijeme houby sušené necháme je předem namočené asi 1h. ve vodě. Vodu slijeme a houby přidáme k masu. Ke směsi dáme jemně nakrájenou cibuli, rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu. Vše zalijeme smetanou ke šlehání. Dobře promícháme. Roštěnky můžeme před dušením v pomalém hrnci i zprudka opéci z obou stran na pánvi v oleji, aby získali barvu. Tento postup samozřejmě nedoporučujeme při přípravě dietního pokrmu. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5h.

Příloha: knedlík, vařený brambor


Hovězí Stroganov

500g hovězího roštěnce
1 cibule
200g žampionů nakládaných nebo čerstvých
50g sterilovaného hrášku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce ostrého kečupu
2,5dl smetany ke šlehání
sůl, pepř

Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, naklepeme a z plátků nakrájíme nudličky. Do keramické nádoby pomalého hrnce vložíme nudličky hovězího masa, přidáme žampiony, hrášek a jemně nakrájenou cibuli. Směs osolíme, opepříme, přidáme hořčici, kečup, hladkou mouku a rozpuštěné máslo. Směs důkladně promícháme. Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání a opět vše ještě jednou promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce. Vaříme na I. stupni 7-8h nebo na II. stupni 4-5h.

Příloha: rýže, hranolky