elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Recepty pro Pomalý hrnec

Recepty ke stažení zdarma

  • Vaříme v elektrickém pomalém hrnci CrockPot (PDF) zde...

  • Pomalý hrnec vaří za vás (PDF) zde...

  • Recepty na stránkách CrockPot.cz zde...

  • Recepty na www.Labuznik.cz zde...

Videorecepty

  • Videa v češtině na YouTube zde...

Kuchařky placené

  • Vaříme v Pomalém hrnci CrockPot, autor Jiří Zvěřina a kolektiv (tištěná kniha) zde...

  • Vaříme pomalu (paleo), autor Lucie Grusová (e-kuchařka) zde...

Několik rad a zkušeností, než se pustíte do vaření.

  • maso, které použijete na guláše a perkelty krájejte na stejně velké kousky, nejlépe kostky o hraně asi 2 nebo 3 cm kvůli rovnoměrnému vaření
  • maso na plátky krájejte asi 1 cm silné a lehce naklepeme
  • cibuli do gulášů předem nedusíte jako při běžném vaření, ale přidáte ji jemně nakrájenou přímo do masa
  • tuk(olej, máslo, sádlo) nemusíte vůbec používat, zvláště chcete-li, aby bylo jídlo dietní
  • pokud se bez tuku neobejdete, pak stačí 1 lžíce oleje
  • do gulášů a perkeltů patří paprika, kterou nasypete přímo na maso; jestliže chcete aby omáčka byla zbarvená více do červena, pak papriku můžete lehce osmahnout na pánvičce na oleji a do masové směsi ji přidat
  • maso a všechny přísady smícháte dohromady a směs můžete nechat přes noc proležet, je pak křehčí a dříve hotová
  • zahušťování omáčky v guláši či perkeltu se provádí tak, že se hned na začátku do masové směsi přidá hladká mouka, škrob nebo jíška
  • do masové směsi se hned při přípravě přilije voda, masový vývar, víno nebo smetana; vždy se používá jen takové množství, aby bylo maso potopené v omáčce, protože další tekutina se uvolní z masa a prakticky žádná se neodpaří, tak jako při běžném vaření či pečení , kdy vodu několikrát doléváte
  • masový vývar nemusíte předem připravovat, stačí na maso nalít vodu a přidat jemně rozdrobený hovězí, slepičí nebo zeleninový bujón a zamíchat
  • vaříte-li zeleninu s masem dohromady, většinou se zelenina vaří pomaleji, proto ji dávejte v hrnci na dno a po obvodu hrnce a teprve na ni doprostřed maso
  • do hrnce můžete dát i maso mražené, musíte však přidat asi 2dl teplé vody nebo vývaru, aby mezi masem a keramickou nádobou vznikla tepelná mezivrstva, která chrání keramickou nádobu před rychlou změnou teplot; musíte pak počítat, že vaření bude o několik hodin delší
  • doporučujeme naplnit keramickou nádobu jídlem nejméně do poloviny (topná spirála je pouze po obvodu hrnce), pokud dáte menší množství pokrmu, musíte počítat s tím, že časy vaření budou o něco delší než uvádíme v receptech
  • jídlo v pomalém hrnci pak vaříte podle potřeby; zapnete-li hrnec na I. stupeň, vaření trvá asi 8h. Při stupni II. vaříte asi 4-5h; časy vaření závisí na kvalitě masa a velikosti kousků