elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Recepty z vepřového masa pro Pomalý hrnec

Můžete si stáhnout recepty, rady a návody na vaření v pomalém hrnci ve formátu pdf zde... .

Zabijačkový guláš

400 g libového vepřového ramínka
100 g vepřových jater
100 g vepřového srdce
1 ks vepřové ledvinky
2 cibule
1 lžíce oleje
3 lžíce hladké mouky
5 stroužků česneku
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky
kmín, sůl, nové koření, pepř
1 kostka hovězího bujónu
2dl vody

Postup:
Omyté, osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky.Vnitřnosti nakájíme na kostky o něco menší. Směs masa vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě papriky, sůl, kmín, nové koření, rozmačkaný česnek, jemně nakrájenou cibuli a mouku. Směs důkladně promícháme. Nakonec přilijeme 2dl vody a přidáme rozdrobenou kostku hovězího bujónu. Opět důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni 5h.

Příloha: chléb


Vepřové maso na paprice

4 plátky vepřové kýty
1 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/4 čajové lžičky pálivé papriky
2 lžíce hladké mouky
2,5dl smetany ke šlehání
1 lžíce oleje
1/2 kostky hovězího bujónu

Postup:
Omyté, osušené plátky vepřové kýty naklepeme a na okrajích lehce nakrojíme. Osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Plátky vložíme do keramické mísy pomalého hrnce. Přidáme olej a obě papriky (pokud chceme, aby byla omáčka pěkně zbarvená paprikou, pak obě papriky krátce osmahneme na oleji na pánvičce a pak přidáme na vepřové plátky). Lžící všechno zamícháme. Přidáme nakrájenou cibuli, a rozdrobíme polovinu kostky hovězího bujónu. Nakonec přilijeme smetanu a znovu vše promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5h. Stejným způsobem se dá připravit kuře na paprice, které před vařením naporcujeme.

Příloha: rýže, houskový knedlík


Vepřový guláš s fazolkami

500 g libového vepřového ramínka
200 g čerstvých nebo mražených fazolových lusků
1 cibule
50 g šunky
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky
5 stroužků česneku
1 kelímek kysané smetany
1 lžíce škrobu
1 lžíce oleje
pepř, sůl, kmín
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody

Postup:
Omyté, osušené vepřové ramínko zbavíme tuku a nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáváme obě papriky, sůl, pepř a kmín. Pokud chceme, aby byla omáčka zbarvená paprikou, pak obě papriky krátce osmahneme na 1 lžíci oleje zvlášť na pánvičce a přidáme k masu. Při přípravě dietního guláše vynecháme olej. Ke směsi dáme jemně nakrájenou cibuli, očištěné nakrájené fazolové lusky, šunku, rozmačkaný česnek a 1 lžíci škrobu. Vše důkladně promícháme. Doplníme kysanou smetanou a 1/2 kostky hovězího bujónu. Keramickou nádobu s připravenou směsí vložíme do pomalého hrnce. Vaříme podle potřeby na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5h.

Příloha: chléb


Živáňský vepřový závitek

4 plátky vepřové kýty
3 lžíce kečupu
2 lžíce hladké mouky
sůl, pepř
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody
náplň:
4 plátky šunky nebo libové anglické slaniny
1 menší mrkev
kousek celeru
1 menší cibule
1 vejce

Postup:
Omyté, osušené vepřové plátky z obou stran lehce naklepeme a na okrajích nařízneme. Z obou stran osolíme, opepříme. Potřeme náplní. Plátky přeložíme, sklepneme k sobě a sepneme párátkem. Obalíme v mouce a vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme 3 lžíce kečupu, 1dl vody a rozdrobený hovězí bujón. Opatrně, ale důkladně promícháme. Postup při přípravě nádivky: Šunku nebo slaninu nakrájíme na malé kousky, očištěnou mrkev a celer nastrouháme na jemné nudličky a cibuli nakrájíme nadrobno. Vše smícháme, spojíme vajíčkem, osolíme a opepříme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a závitky dusíme na I. stupni asi 8h, nebo na II. stupni 4-5h.

Příloha: chléb


Segedínský guláš

500 g libového vepřového ramínka
1 velká cibule
250 g kysaného zelí
1 lžíce oleje
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky
2dl smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
sůl, kmín, pepř

Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky. Maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáváme obě papriky, olej, hladkou mouku, sůl, kmín a pepř. Vše důkladně promícháme. Pokud chceme aby byla omáčka zbarvená paprikou do červena, pak obě papriky krátce osmahneme na oleji na pánvičce a přidáme k masu. Při přípravě dietního guláše vynecháme olej a papriku přidáme přímo na maso. Přidáme kysané zelí, jemně nakrájenou cibuli a smetanu. Vše ještě jednou promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni 4-5h.

Příloha: houskový knedlík