elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Léčívé byliny a čaje


motiv bylin

Léčivé byliny

Byliny jsou důležitou surovinou pro výrobu léků, léčivých čajů, šamponů, krémů, zubních past a dalších produktů. Za časů našich babiček nesměly v domácnosti chybět sušené bylinky, jako jsou podběl, lipový květ, heřmánek, kopřiva, máta peprná, šípky, květ černého bezu nebo sušené borůvky. Každý den se vařily bylinkové čaje. V zimě proti nachlazení a proti kašli čaje vitaminové, hlavně šípkové, na jaře čaje na pročištění organismu a po celý zbytek roku pak čaje na osvěžení a proti žízni. V dnešní době se k používání bylin opět rádi vracíme. Sami si je pěstujeme nebo sbíráme v přírodě na loukách a v lese a sami si je rádi správně usušíme. Důležité je sbírání ve správný čas. Květy sbíráme když jich je poloviny rozvinutá, listy sbíráme, když jsou plně vyvinuty. Se sušením bylinek je to stejné jako se sušením koření. Musíme je sušit ve tmě, v proudu teplého vzduchu a důležitá je teplota max. do 40°C. Takto usušené bylinky si uchovají max. množství léčivých látek. Rozhodně je nebudeme sušit někde na půdě, nebo na sluníčku.
Ideální je sušička ovoce, kde se nastaví program na sušení bylinek. U sušiček FD500 SNACKMAKER a ULTRA FD1000 jsou speciální síta na sušení jak koření tak bylin. Dobře vysušené byliny se ukládají do plátěných sáčků a zavěsí se do proudu vzduchu. Můžeme je uložit do dóz ze vzduchotěsným uzávěrem. Ze samostatných bylin nebo z jejich směsí pak vaříme po celý rok různé čaje, které celé rodině pomohou od kašle, na jaře pročistí krev a po celý rok dodají vitamíny.

Čaje

Proti kašli

Směs: 20 g podbělu, 20 g plicníku, 20 g přesličky.
Připravíme odvar – lžičku směsi nasypeme do 100 ml vody a vaříme 5-10 minut, přecedíme a denně vypijeme dva teplé šálky.

Na pocení při nachlazení

Směs: 20 g lipového květu, 30 g heřmánku, 50 g květu černého bezu.
Připravíme zápar - 3 čajové lžičky směsi přelijeme 100 ml vroucí vody, necháme pět minut vyluhovat a přecedíme. Denně pijeme 1-3 horkého šálky.

Na pročištění krve

Směs: 20 g kopřivy, 20 g květu černého bezu, 20 g trnky, 40 g břízy.
Připravíme zápar - čajovou lžičku směsi přelijeme 100 ml vroucí vody, necháme 5 minut vyluhovat a přecedíme. Denně pijeme 2-3 šálky.

Rybízový

Směs: 1 placka z černého rybízu, 4 plátky sušeného citronu, 1 l vody, med.
Rybízovou placku nakrájíme nebo nastřiháme nůžkami na malé kousky, přidáme kolečka citronu, zalijeme vařící vodou a pět minut vaříme. Poté necháme 10 minut vylouhovat a přecedíme. Sladíme medem.

Borůvkový

Směs: 20 g sušených borůvek, 1 l vařící vody.
Pět minut vaříme a 15 minut necháme vylouhovat a pak přecedíme. Čaj používáme při zažívacích potížích, neboť má protiprůjmové účinky.

Vitaminový

Směs: 50 g sušených drcených šípků, 50 g sušených jeřabin, 1 l vody, med.
Rozdrcené šípky s jeřabinami smícháme a zalijeme litrem vařící vody, 10 minut povaříme a půl hodiny necháme louhovat. Pak přecedíme a osladíme medem.