elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie


Časté dotazy



Při 42–45 °C a více dochází k narušení bílkovin. Pokud bych chtěl sušit pouze studeným vzduchem (25–33 °C) a využít přirozeného tepla, lze vypnout topné těleso? Třeba je použít jen v době nižšího tarifu energie, ale nenechat sušené plody během vysokého tarifu zapařit.
U sušičky FD-500 Snackmaker nelze vypnout topné těleso. Sušička má tři elektronicky řízené režimy sušení. V režimu Low sušíte při teplotě 35–40 °C. Průměrný příkon je 200 wattů, maximální 500. Doporučuji sušit v noci, kdy bývá elektrický proud levnější.

Poslední dobou se mluví o úsporách – má sušička indukční topné těleso?
Nemá indukční topné těleso. Má termostat, který podle potřeby vypíná a zapíná topné těleso. Průměrný příkon je u sušičky FD-500 200 wattů.

Je v České republice zajištěn odborný servis na úrovni? Kde?
Odborný servis zajišťuje společnost Řídící systémy, s. r. o., Ještědská 90, 460 08 Liberec 8.

Cirkulací vzduchu v sušičce se vlhkost kondenzuje, kde? Na sušeném materiálu? Silikagelu? Nebo má zvláštní studený prostor ke kondenzaci vodních par?
Cirkulací teplého vzduchu pomocí ventilátoru odchází vlhkost ze sušených produktů do vzduchu. Pokud se suší v malé místnosti, doporučuji občas vyvětrat, jinak se sušení zpomalí nebo zastaví.

Při přirozeném sušení sedá na to, co sušíme, prach. Má sušička FD-500 prachový filtr na vstupu vzduchu?
Potraviny jsou v sušičce zakryty víkem, a protože se předpokládá, že sušíme v čistém prostředí v bytě, nemá sušička prachový filtr.

Je materiál sušičky odolný proti rostlinným barvivům? Fialová, zelená a podobně? Čím se čistí?
Síta, fóliové misky i síťky myji v myčce nádobí. Při několikaletém používání budou lehce zabarvené.

Do kolika stupňů lze nastavit sušicí proces?
Sušička ovoce Snackmaker FD-500 má celkem tři elektronicky řízené režimy sušení:
Low 35–40 °C (bylinky, koření, květiny);
Medium 50–55 °C (ovoce, zelenina a houby);
High 55–60 °C (ovocné, zeleninové placky, švestky, třešně…).

Kolik elektřiny spotřebuji na usušení 1 kilogramu bylin, 10 kilogramů švestek?
Na usušení 1 kilogramu bylin je potřeba asi 2 kilowatthodiny (například podběl). Na sušení švestek asi 12–15, záleží na mnoha faktorech (velikost, vyzrálost, vlhkost a teplota vzduchu v místnosti, kde se suší). Tyto údaje jsou proto pouze orientační.

Jaká je energetická třída výrobku?
U tohoto výrobku není uvedena energetická třída.

Jaká je hlučnost, v decibelech? Pod 40? Jako lednička?
Hlučnost je pod 40 decibelů.

Kolik sít se dá efektivně použít?
Sušička FD-500 Snackmaker se prodává s pěti síty a je konstruovaná celkem na 15 sít.

Je možné použít síta jiných výrobců, respektive levnějších modelů?
Nelze použít síta od jiných výrobců, protože mají jiný průměr a jinou konstrukci.

Chtěl bych se zeptat na sušení hub. Překvapilo mne, že je možno sušit václavky. Myslel jsem si, že se k sušení nehodí. Není tato houba při použití po usušení příliš tuhá?
Václavky se dají dobře sušit; před použitím se namáčí stejně jako ostatní houby a do pokrmů je doporučuji nakrájet na menší kousky. Mám s nimi dobré zkušenosti.

Je možné sušit pomocí sušičky FD-500 Snackmaker i drobné bobulové ovoce, jako je rybíz a borůvky? Pokud ano, jak je to s čištěním například po sušení borůvek nebo černého rybízu? Lze síta snadno umýt?
Při sušení drobného ovoce se na základní síto pokládá síťka, aby usušené ovoce nepropadávalo. Sušení bobulového ovoce trvá delší dobu. Já zpracovávám drobné ovoce na ovocné placky, které mají mnohem větší použití v kuchyni.

Jak správně postupovat při sušení ovocných placek? Mohu podobně sušit i rajčata?
Sušení ovocných placek je dobře popsáno v publikaci Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby. Z rajčat můžete připravit placky stejným způsobem jako placky ovocné. Dají se použít k přípravě pizzy nebo rolád se slanou náplní.

Mohu souběžně sušit ovoce a zeleninu? Například v tuto chvíli kanadské borůvky a rajčata? Nenačichnou od sebe tyto plodiny?
Díky dokonalému proudění vzduchu můžete sušit ovoce a zeleninu společně. Sušené produkty mezi sebou nenačichnou (samozřejmě to nesmí být třeba česnek nebo cibule).

Co sušíte úplně nejraději?
Já suším většinu ovoce, které mám na zahradě. Nejraději máme úplně obyčejná jablka a hrušky. Jako specialitu suším cuketu kandovanou v různých ovocných šťávách.

Co se usuší nejrychleji (jak dlouho to trvá), a co naopak zabere nejvíce času (jak dlouho to trvá)?
Nejrychleji se suší některé bylinky (například libeček – asi 4 hodiny), nejdéle švestky, šípky a borůvky (mají totiž silnou, málo prodyšnou slupku – asi kolem 30 hodin a více).

Na dobrou a opravdu funkční sušičku mám už nějakou dobu spadeno. Díky článkům mě zaujala FD-500 Snackmaker, proto bych ráda věděla, jakou má životnost. Vztahuje se na ni při koupi nějaká záruka?
Sušička FD-500 Snackmaker je nejprodávanější a nejoblíbenější model. Mohu ji doporučit, mám s ní ty nejlepší zkušenosti. Na sušičky prodané po 1. červenci 2013 je záruka pět let (na starší dva roky).

Dá se v sušičce sušit i kandované ovoce? Namáčí se v sirupu, ten z něho ale občas odkapává.
Kandované ovoce se dá usušit. Doporučuji položit na základní síto fóliovou misku, kterou lze k sušičce FD-500 dokoupit, pak šťáva neproteče.

Prozraďte nám, prosím, váš nejoblíbenější recept ze sušené úrody. Nejlépe jeden z bylin, jeden z hub, jeden z ovoce a jeden ze zeleniny (tak, jak se jednotlivým druhům úrody věnovaly články).

Čaj ze sušeného rybízu
1/2 usušené placky z černého rybízu, 4 plátky sušeného citronu, 1 l vody, med na přislazení.
Čaj připravíme jako odvar. Rybízovou placku nastřiháme nůžkami na kousky, přidáme kolečka citronu a zalijeme vařící vodou. Místo citronu můžeme použít sušenou citronovou meduňku. Vaříme asi 5 minut a 10 minut necháme louhovat. Přecedíme a osladíme medem. Čaj pijeme jak teplý, tak studený.

Jahodová roláda
2 jahodové placky, 1 mascarpone, 100 g tvarohu, 1 polévková lžíce cukru, 1 polévková lžíce nakrájených čerstvých jahod.
Nejdříve si připravíme jahodové placky. Použijeme hodně zralé menší jahody, které dobře vypereme a odstopkujeme. Rozmixujeme je na pyré. Asi 0,25 l jahodového pyré nalijeme na fóliovou misku – tu předem lehce potřeme olejem. Sušíme při teplotě 50–55 °C po dobu 8–10 hodin. Připravíme si hned několik placek do zásoby – pak je můžeme kdykoliv naplnit krémem.
Mascarpone ušleháme s tvarohem a cukrem a vmícháme kousky jahod. Množství krému je asi na 2–3 placky. Jahodovou placku potřeme krémem a pevně srolujeme. Zabalíme do potravinářské fólie nebo alobalu a dáme na ½ hodiny do mrazničky. Krájíme ostrým nožem na plátky. Zdobíme čerstvými jahodami a lístkem meduňky.

Houbový bramborový guláš
100 g sušených hub, 1 kg brambor, 0,5 l vody, 1 cibule, 50 g sádla, 50 g hladké mouky, 0,25 l smetany, sladká paprika, pálivá paprika, sůl, pepř.
Houby namočíme na ½ hodiny do vody. Vodu slijeme a houby, pokud jsou větší, překrojíme.
Na sádle osmažíme cibulku, přidáme obě papriky, brambory nakrájené na kostky a houby.
Dusíme doměkka. Zahustíme smetanou, do které rozmícháme hladkou mouku.


Rybí filé po italsku
4–6 porcí kvalitního rybího filé, 50 g sušených plátků rajčat, 20 g sušených plátků cibule, hladká mouka na posypání filé, 2 polévkové lžíce nasekaných oliv, 100 g olivového oleje, sůl, pepř, 1 čajová lžička sušené bazalky.
Rajčata a cibuli namočíme asi na ½ hodiny do vody. Filé osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. V pekáčku opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Přidáme sušená rajčata, cibuli a olivy. Pečeme asi 10 minut v troubě. Podáváme s opečenou bagetou.