elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Houby


motiv hub

Houby obsahují průměrně 90 % vody, sušením ji snížíme až na 5 % a zabráníme tak rozvoji mikroorganismů. Pro sušení jsou nejvhodnější pravé hříbky, hřibovité houby, žampiony, růžovky, václavky a všechny ostatní druhy hub, které nemají příliš vodnaté plodnice. Vybíráme zásadně suché a zdravé houby. Očistíme je, u žampionů a klouzků sloupneme slupku z hlavy, houby nakrájíme asi na 4 mm silné plátky a rovnáme je v jedné vrstvě na síta. Sušíme při teplotě 40-50 °C po dobu asi 5-8 hodin podle vlhkosti. Dobře usušené houby při shrnování ze sít chrastí. Houby ukládáme do tmavých láhví se zabroušenou zátkou nebo šroubovacím uzávěrem. Uložíme je v chladnu a temnu, aby si dlouho uchovaly svoje vlastnosti. Sušené houby před použitím máčíme asi dvě hodiny ve vodě nebo v mléce, a když nabobtnají, použijeme je jako houby čerstvé.

Recepty s houbami

Houbový prášek

Dobře usušené houby rozmixujeme v mixeru na prášek. K prášku přidáme trochu pepře. Můžeme ho také smíchat se sušenou rozdrcenou zeleninou nebo se zeleninovou natí. Houbový prášek používáme ke kořenění přírodních řízků, masa připravovaného na divoko, paštik, ke kořenění polévek a omáček. Přidává se na začátku přípravy, aby se dobře uvařil.

Houbová polévka s čočkou

Rozpis: 20 g sušených hub, 250 g předvařené čočky, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka.
Postup: Houby namočíme na půl hodiny do vody. Společně vaříme čočku a houby v 1,5 l vody doměkka. Z másla a hladké mouky si připravíme světlou jíšku a necháme ji vychladnout. Jíšku postupně vmícháme do polévky. Přidáme sůl, pepř, majoránku a rozmačkaný česnek. Vše ještě chvíli vaříme.

Zapečené těstoviny s houbami

Rozpis: 30 g sušené houbové směsi, 1 těstoviny (flíčky), 2 dl mléka, l cibule, 100 g anglické slaniny, 2 vejce, sůl, sušená petrželová nať, sádlo na vymazání zapékací misky.
Postup: Houbovou směs namočíme na hodinu do slané vody a uvaříme doměkka. Nakrájíme anglickou slaninu a usmažíme na ní bulku. Přidáme okapané houby, sůl a ještě chvíli dusíme. Těstoviny uvaříme podle návodu na sáčku. Zapékací misku vymažeme sádlem, dáme do ní těstoviny a do nich zamícháme houbovou směs s petrželovou natí. Vše zalijeme vejci rozmíchanými v mléce, osolíme, opepříme a zapečeme v troubě. Podáváme se zeleninovými saláty.

Houbový guláš

Rozpis 600 g hovězího masa na guláš, 30 g sušených hříbků nebo sušených hlaviček žampionů,2 velké cibule, 400 g brambor, 1 čajová lžička sladké papriky, ½ čajové lžičky pálivé papriky, sůl, pepř, kmín, olej, 3 polévkové lžíce hladké mouky.
Postup: Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji dorůžova. Přidáme obě papriky,nakrájené maso, osolíme, opepříme a přidáme špetku kmínu. Promícháme a zaprášíme hladkou moukou. Rychle opečeme, podlijeme 3 dl vody a dusíme. Houby předem namočíme asi na ½ hodiny. Oloupané brambory nakrájíme na kousky. K poloměkkému masu přidáme houby a brambory. Dusíme doměkka.