elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Ovocné a zeleninové placky


motiv placek

Výběr

Na přípravu placek použijeme přezrálé ovoce, které se jinak špatně zpracovává - meruňky, hrušky, broskve, jahody, rybíz, angrešt, maliny a podobně. Ovocné placky můžeme připravit i z přezrálých banánů, kiwi nebo z pomerančů, ale také ze starších kompotů nebo marmelád. Na zeleninové placky zpracováváme přezrálá rajčata, cukety, dýně a další podobné plody. Dobře vyzrálé až přezrálé ovoce obsahuje velké množství přírodního cukru, takže placky většinou ani nemusíme sladit. Placky také můžeme kombinovat z různých druhů ovoce, například k méně výraznému druhu přidáme ovoce chuťově výraznější, nebo je doplnit kořením či dalšími příchutěmi, například oříšky, vločkami, obilnými klíčky a podobně.

Příprava

Ovoce a zeleninu dobře umyjeme, odstopkujeme, odpeckujeme nebo oloupeme podle druhu. Nezpracováváme ovoce ani zeleninu nahnilou nebo plesnivějící. Větší ovoce nebo zeleninu (meruňky, banány, rajčata) před mixováním nakrájíme na kousky. Rybíz nejprve odstopkujme. Některé druhy ovoce (jablka, dýně) před mixováním krátce povaříme. Ovoce rozmixujeme na pyré, stejně postupujeme u rajčat. Některé ovoce obsahuje malé množství vody (meruňky, banány), proto při mixováni přilijeme asi 1-1,5 dl vody. Směs se lépe rozmixuje, bude bez kousků a lépe ji pak nalijeme na fóliovou misku. Sušení se tím neprodlouží. Některé druhy ovoce (rybíz, maliny, ostružiny) obsahují zrníčka, pokud chceme získat placku jemnější, ovoce propasírujeme. Takto jemné placky se pak používají na přípravu ovocných rolád, jdou dobře srolovat. Některé druhy ovoce (jahody) stačí rozmačkat, pak získáme placku s kousky ovoce, kterou krájíme na kousky a použijeme například do jogurtu (z této placky by se roláda špatně srolovala).

Postup sušení

Ze sušičky vyjmeme síto, položíme na něj fóliovou misku, kterou lehce potřeme olejem. Na tuto misku pak nalijeme rozmixované pyré (vejde se 2-2,5 dl pyré u sušičky FD-500 a ClassiC, 2,5-3 dl u sušičky ULTRA-1000), rozetřeme je, aby byla vrstva u středu silná asi 3 mm a u okrajů 5 mm, síto s miskou ihned vložíme do sušičky a nastavíme sušicí režim 50-55 °C. Placku sušíme 6-12 hodin, podle toho, z jakého je ovoce a jaké jsou podmínky sušení. Placka je suchá, když se střed přestane lepit na dotyk a nejsou na ní žádná vlhká místa. Placky z drobného ovoce, především z rybízu, se budou vždycky trošku lepit. Přesušená placka se láme.

Skladování

Placky sundáme z fóliové misky ještě teplé, protože to půjde lépe než za studena. Spodní strana ale bude od oleje, proto ji otřeme ubrouskem. Olej by totiž mohl delším skladováním zežluknout a tím placku znehodnotit. Placku poté srolujeme a zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do krabice na suché a chladné místo. Můžeme ji i zabalit do fólie a zavařit vakuovou svářečkou. Srolovanou placku můžeme vložit i do vysoké sklenice se vzduchotěsným uzávěrem. Pokud chceme, aby si placky uchovaly svoji barvu, uskladníme je na temném místě. Placky, na které v průběhu sušení přidáváme například vločky, ořechy nebo obilné klíčky, nepůjdou srolovat, proto je nakrájíme nebo nastříháme na kousky a uskladníme v láhvi se vzduchotěsným uzávěrem.

Kombinace

Na fóliovou misku můžeme vedle sebe nalít ovoce různého druhu a získat tak krásné barevné placky. Musíme si to však vyzkoušet, protože každé ovoce je jinak tekuté a jinak se suší.

Použití

Ovocné placky podáváme jako přesnídávky, nakrájené placky použijeme do müsli nebo do jogurtů, můžeme je také plnit různými krémy a připravit z nich sladké nebo slané rolády. Z ovocných placek lze krájet různé ozdobné tvary, kterými pak ozdobíme zákusky, dorty, vánočního cukroví či ovocné mísy, zeleninové placky, zejména rajčatové a dýňové, zase nabídneme jako slané občerstvení. Plníme je slanými sýrovými nebo tvarohovými krémy. Rajčatovou placku můžeme použít místo kečupu jako základ na pizzu, na rajskou omáčku nebo na polévku.

Recepty se sušenými plackami

Jahodová roláda s krémem

Rozpis: 1 sušená jahodová placka, 100 g netučnéhe tvarohu, 50 g másla, 1 lžíce medu na oslazení, 2 lžíce čerstvých rozmačkaných jahod, alobal.
Postup: Máslo s medem a tvarohem rozšleháme do pěny a přimícháme rozmačkané jahody ( bez šťávy). Jahodovou sušenou placku potřeme krémem a opatrně srolujeme. Zabalíme ji do alobalu a na cca 15 minut dáme do mrazničky ztuhnout. Za tuto dobu se placka rozleží a můžeme ji krájet ostrým nožem na silnější roládky. Zdobíme šlehačkou. Je to opravdu originální zákusek.

Banánová roláda

Rozpis: 1 sušená banánová placka, 50 g másla, 6 lžic mléka, 20 g polohrubé mouky , 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 2 lžíce umletých vlašských ořechů.
Postup: Z mléka a mouky si uvaříme hustou kaši, kterou necháme vystydnout. Změklé máslo utřeme s cukrem a žloutkem. Přidáme rozemleté ořechy a kaši. Vše vyšleháme na hladký krém. Banánovou sušenou placku potřeme krémem a opatrně srolujeme. Zabalíme ji do alobalu a na cca 15 minut dáme do mrazničky ztuhnout. Za tuto dobu se placka rozleží a můžeme ji krájet ostrým nožem na silnější roládky.

Závin s listové těsta s ovocnou plackou

Rozpis: 1 plát listového těsta, 1 rybízová nebo malinová ovocná placka, 100 g tučného tvarohu, 50 g moučkového cukru, rozšlehané vejce na potření.
Postup: Listové těsto rozválíme na tenkou placku. Potřeme ji polovinou tvarohu s cukrem . Na tvaroh položíme ovocnou sušenou placku a potřeme ji druhou částí tvarohu. Vše srolujeme, roládu potřeme rozšlehaným vejcem a zvolna pečeme při cca 180 °C dorůžova. Pocukrujeme.

Rajčatová roláda se sýrovým krémem

Rozpis: 1 sušená rajčatová placka, 1 sýr Lučina s pažitkou,1 polévková lžíce Ramy.
Postup: Lučinu utřeme s Ramou a podle potřeby přisolíme. Připravený hustý krém namažeme na rajčatovou placku a opatrně srolujme. Zabalíme ji do alobalu a na cca 15 minut dáme do mrazničky ztuhnout. Za tuto dobu se placka rozleží a můžeme ji krájet ostrým nožem na silnější plátky. Výborné slané pohoštění. Náplň můžeme obměňovat podle chuti. S nivou je ještě pikantnější.