elektronický obchod ilustrační fotografie ilustrační fotografie ilustrační fotografie

Recepty se sušeným ovocem


motiv ovoce

Křehký jablkový koláč

Rozpis: 400 g sušených jablek, 500 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g Hery, 2 žloutky, 2 dl mléka, ½ prášku do pečiva, 2 vanilkové pudinky,50 g rozinek, ¼ čajové lžičky skořice, rozšlehané vejce na potření
Postup: Na vál prosijeme mouku s práškem do pečiva a s 50 g cukru. Přidáme nakrájený tuk, žloutky a mléko. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout.
Náplň: Sušená jablka předem namočíme na hodinu do vody a pak nakrájíme na kousky. Smícháme je ze zbytkem cukru, dvěma práškovými vanilkovými pudinky, rozinkami a skořicí. Těsto rozdělíme na dva pláty a rozválíme. Plát přenesena na plech na pečící papír nebo do formy. Na těsto urovnáme náplň a překryjeme druhou plackou. Potřeme vejcem, propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme při 180 °C dorůžova. Pocukrujeme.

Ovocné lívanečky

Rozpis: 300 g polohrubé mouky, ½ l mléka, 1 vejce, 100 g cukru, ½ prášku do pečiva, 2 lžíce rozpuštěného másla,, špetka soli, směs sušeného ovoce- jablka, hrušky, rozinky, meruňky.
Postup: Utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěné máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl, mléko a vyšleháme těsto. Směs ovoce namočíme na hodinu do vody, po nabobtnání pokrájíme na kousky a zamícháme do těsta. Na pánvi smažíme malé lívanečky. Můžeme je posypat skořicovým cukrem.

Ovocná pomazánka

Rozpis: 1 kg sušeného ovoce -  meruňky , jablka, broskve, hrušky, 100 g cukru, 1 čajová lžička skořice, 1 l vody,
Postup: Ovoce s vodou dáme do většího hrnce, přidáme cukr a skořici a vše asi 1 hodinu pozvolna vaříme. Když je ovoce měkké vodu slijeme a ovoce rozmixujeme na kaši. Skladujeme v lednici v chladnu. Použijme jako pomazánku na bavorské vdolečky, náplň na koláče, nebo pomazánku na pečivo. Šťáva z ovoce – za tepla ovocný čaj, za studena ovocná limonáda.

Ovocné müsli

100 g sušeného ovoce - směs jablek, hrušek, banánů, kiwi a jahod, 400 g ovesných vloček, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 50 g vyloupaných slunečnicových semínek, 50 g nahrubo nastrouhané čokolády. Ovoce nasekáme nadrobno a smícháme s ostatními přísadami. Uskladníme v uzavřené lahvi. Směs je výborná do jogurtů nebo do mléka.

Ovocná omáčka – příloha k masu

Rozpis: po 100 g sušených švestek, hrušek a jablek,0,5 l vody, 1 lžíce přírodního cukru, citrónová šťáva podle chuti.
Postup: Ovoce namočíme do vody asi na ½ hodiny, přidáme cukr a vaříme doměkka. Uvařenou směs i se šťávou rozmixujme a ochutíme citrónovou šťávou. Výborná příloha ke zvěřině nebo grilovaným steakům.

Zapečené palačinky

Rozpis: 300 g hladké mouky, 2 vejce, ½ l mléka, 50 g cukru, špetku soli, olej na smažení,
Náplň: 200 g sušeného ovoce- jahody, višně, banány, meruňky 4 lžíce meruňkového džemu Zálivka: 2 dl mléka, 2 vejce, 1 vanilkový cukr.
Postup: Vejce utřeme s cukrem, osolíme, a střídavě vmícháme mouku a mléko. Těsto důkladně našleháme. Připravíme si náplň. Ovoce ½ hodiny povaříme, nakrájíme najemno a spojíme s meruňkovým džemem. Palačinky naplníme nádivkou, srolujeme a narovnáme do lehce vymaštěné zapékací misky. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Zapékáme tak dlouho, až zálivka ztuhne. Palačinky nakrájíme na silnější plátky a na talíři zdobíme šlehačkou.

Jáhelník se sušenými švestkami

Rozpis: 300 g jáhel, 1 l mléka, 60 g másla, 100 g cukru, 200 g sušených švestek,2 vejce, ¼ l mléka na zalití, špetka soli, tuk na vymazání zapékací misky, vanilkový cukr.
Postup: Švestky si přes noc namočíme do vody. Jáhly spaříme vařící vodou. Vodu slijeme a místo ní přidáme mléko, sůl a máslo.Uvaříme hustou kaši, kterou osladíme. Nalijeme ji do vymaštěné zapékací misky v slabé vrstvě. Přidáme vrstvu švestek a opět jahelnou kaši. Zalijme mlékem s rozšlehanými vejci a zapečeme.

Musli placky (tyčinky)

Do mísy nasypeme musli, přidáme jakékoli sušené ovoce. Vmícháme libovolný jogurt v takovém množství, aby vznikla hustší hmota. Můžeme podle chuti přisladit cukrem, třtinovým cukrem nebo medem. Hmotu naneseme do fóliové misky, položíme na síto a sušíme nejlépe přes noc. Vzniklé placky nakrájíme dle potřeby na tyčinky, trojúhelníky, kostky apod.
TIP: Můžete přidat i Salko mléko nebo Pikao.

Kokosové bonbóny

Postupujeme stejně jako u musli placek, jen se tam místo musli dá strouhaný kokos. Do této hmoty můžete přidat především drobné a barevné sušené ovoce, např. jahody, maliny, rybíz. Výsledkem pak budou chutné, zdravé a barevné bonbóny. Placku pak nakrájíme na kostky, které se mohou namáčet v čokoládě.
TIP: Z kokosových bonbónů můžete udělat vlastní originální bonboniéru. Jednotlivé bonbóny zabalte do barevného staniolu nebo balícího papíru a naskládejte je do pěkné krabičky nebo dózy, kterou pak převažte mašlí.