Recepty z hovězího masa pro Pomalý hrnec
Můžete si stáhnout recepty, rady a návody na vaření v pomalém hrnci ve formátu pdf zde... .Hovězí guláš
500 g hovězí kližky nebo libového předního masa
2 lžíce oleje
2 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky (můžeme nahradit čerstvou feferonkou)
2 polévkové lžíce hladké mouky
1 kostka hovězího bujónu
2dl vody
sůl, pepř, kmín
Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky.
Nakrájené maso vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Osolíme, opepříme,
přidáme sladkou i pálivou papriku, kmín a olej. Důkladně promícháme. Ke směsi
přidáme jemně nakrájenou cibuli, posypeme moukou, přidáme rozdrobenou kostku
hovězího bujónu a 2dl vody. Ještě jednou důkladně promícháme. Keramickou
nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I. stupni 8h. nebo na II. stupni
5h.
Příloha: chléb, knedlík
Maďarský perkelt
500 g předního libového hovězího masa
1 lžíce oleje
2 cibule
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 čajové lžičky pálivé papriky nebo feferonky
2 čerstvé zelené papriky
4 rajčata
1 párek
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce kečupu
sůl, pepř, drcený kmín
1/2 kostky hovězího bujónu
1dl vody
Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na stejně velké kostky.
Kostky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Postupně přidáme obě
papriky, sůl, drcený kmín, pepř, olej a 2 lžíce mouky. Směs důkladně
promícháme. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, papriky na nakrájené na
nudličky, rajčata na osminky a párek na kolečka. Nakonec přilijeme 1dll vody,
přidáme 3 lžíce kečupu a rozdrobíme 1/2 kostky hovězího bujónu. Opět všechno
důkladně promícháme. Keramickou nádobu se směsí vložíme do pomalého hrnce a
vaříme na I. stupni 8h nebo na II. stupni 5h.
Příloha: chléb
Valašský guláš
500 g předního libového hovězího masa
200 g kysaného zelí
2 cibule
100 g čerstvých žampionů
1 čajová lžička sladké papriky
1 lžíce oleje
2 lžíce hladké mouky
4 stroužky česnek
kmín, sůl, pepř, 2 kuličky nového koření,1 bobkový list, špetka majoránky
1/2 kostky hovězího bujónu
3 lžíce kečupu
2dl vody
Postup:
Omyté, osušené maso zbavíme tuku a blan. Nakrájíme na hranolky asi 2x2x4 cm.
Hranolky vložíme do keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme olej, papriku,
zelí, žampiony pokrájené na plátky, jemně nakrájenou cibuli. Osolíme, přidáme
všechno ostatní koření, rozmačkaný česnek, hladkou mouku a 1/2 kostky hovězího
bujónu, který jemně rozdrobíme. Zalijeme 2dl vody a důkladně rozmícháme.
Směs můžeme připravit den předem a nechat rozležet v ledničce. Keramickou
nádobu pak musíme asi půl hodiny nechat při pokojové teplotě temperovat,
aby se nedala do hrnce studená přímo z lednice. Směs můžeme připravit v
porcelánové misce a druhý den před vařením přendat do keramické nádoby.
Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme při I. stupni asi 8h
nebo při II. stupni 5h.
Příloha: chléb, chlupaté knedlíky
Bratislavský guláš
500 g zadního libového hovězího masa
1 cibule
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžičky cukru
2,5dl smetany ke šlehání
3 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetka tymiánu
1/2 lžičky citrónové šťávy, sůl
1/2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Omyté, osušené maso nakrájíme na stejně velké kostky. Kostky vložíme do
keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme očištěnou, na tenké nudličky
nakrájenou kořenovou zeleninu a jemně nakrájenou cibuli. Směs osolíme,
přidáme všechno koření, citrónovou šťávu a vše důkladně promícháme. Do směsi
přidáme zbytek přísad - hořčici, cukr, hladkou mouku, rozdrobíme 1/2 kostky
hovězího bujónu a zalijeme smetanou ke šlehání. Vše ještě znovu dobře
promícháme. Doporučujeme vždy alespoň dvakrát důkladně promíchat a to proto,
že po celou dobu vaření směs nemícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého
hrnce a vaříme na I. stupni asi 8h nebo na II. stupni 5h.
Příloha: těstoviny, knedlík
Roštěná na houbách
4 plátky zadního libového hovězího masa
100 g žampionů nakládaných nebo čerstvých, nebo sušené houby
1 cibule
2,5dl smetany ke šlehání
1/2 kostky hovězího bujónu
hladká mouka na obalení roštěnek
sůl, pepř
Postup:
Plátky hovězího masa opláchneme,osušíme, po obvodu na několika místech
nakrojíme a z obou stran naklepeme. Osolíme, opepříme a obalíme v mouce.
Pokud budeme připravovat plátky dietně, tak je vložíme takto připravené do
keramické nádoby pomalého hrnce. Přidáme žampiony. Jestliže použijeme houby
sušené necháme je předem namočené asi 1h. ve vodě. Vodu slijeme a houby
přidáme k masu. Ke směsi dáme jemně nakrájenou cibuli, rozdrobíme 1/2 kostky
hovězího bujónu. Vše zalijeme smetanou ke šlehání. Dobře promícháme. Roštěnky
můžeme před dušením v pomalém hrnci i zprudka opéci z obou stran na pánvi v
oleji, aby získali barvu. Tento postup samozřejmě nedoporučujeme při přípravě
dietního pokrmu. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce a vaříme na I.
stupni asi 8h nebo na II. stupni 4-5h.
Příloha: knedlík, vařený brambor
Hovězí Stroganov
500g hovězího roštěnce
1 cibule
200g žampionů nakládaných nebo čerstvých
50g sterilovaného hrášku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce rozpuštěného másla
3 lžíce ostrého kečupu
2,5dl smetany ke šlehání
sůl, pepř
Postup:
Omyté a osušené maso nakrájíme na plátky, naklepeme a z plátků nakrájíme
nudličky. Do keramické nádoby pomalého hrnce vložíme nudličky hovězího masa,
přidáme žampiony, hrášek a jemně nakrájenou cibuli. Směs osolíme, opepříme,
přidáme hořčici, kečup, hladkou mouku a rozpuštěné máslo. Směs důkladně
promícháme. Nakonec přilijeme smetanu ke šlehání a opět vše ještě jednou
promícháme. Keramickou nádobu vložíme do pomalého hrnce. Vaříme na I.
stupni 7-8h nebo na II. stupni 4-5h.
Příloha: rýže, hranolky